Озоновият слой започва бавно да се възстановява

През 2015 г. дупката над Северния полюс е била с около 4 милиона квадратни километра по-малка, отколкото през 2000 г.

01.07.2016 | 14:42 Редактор:
Озоновият слой започва бавно да се възстановява
Озоновият слой започва бавно да се възстановява

Незачитането на законите на природата и човешката намеса в нея с неочакван обрат - озоновият слой започва бавно да се възстановява. Това изненадващо съобщиха учени, които провеждат изследвания близо до Северния полюс. Стават ли хората по-мъдри в отношенията си с планетата Земя?

Учените казват, че през септември 2015 г. дупката над Северния полюс е била с около 4 милиона квадратни километра по-малка, отколкото през 2000-ата. Тази разлика е съпоставима с територията на Индия. 

Смята се, че положителните промени се дължат на продължителната неупотреба на химикали, които рушат озоновия слой. Изследването хвърля нова светлина и върху ролята на вулканите за влошаването на проблема. Заключенията на експертите са публикувани в авторитетното списание "Сайънс". 

В средата на 80-те години на XX век британски учени за първи път забелязаха драматичното изтъняване на озона в стратосферата на десетина километра над Антарктика. Озонът е изключително важен за нашата планета, защото задържа вредното ултравиолетово излъчване от слънцето. Отслабването на тази защита увеличава рисковете от рак на кожата и очни заболявания, от вреди за животните и растенията.