fallback

Не демонизирайте маслото! То не повишава риска от сърдечни заболявания

Яденето на една супена лъжица масло на ден има малко влияние върху общата смъртност, показва проучване

30.06.2016 | 12:45 Автор: Ирина Георгиева

Маслото не е вредно и не повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, показва най-ново проучване, цитирано от Daily Mail.

Учени открили, че консумацията на една супена лъжица масло на ден има малко влияние върху общата смъртност, няма значима връзка със сърдечно-съдовите заболявания и инсултите, а дори може да има малък ефект за намаляването на риска от диабет.

Здравното изследване - едно от най-големите мета-проучвания, които са направени за последиците върху здравето от маслото - добавете и тежестта от нарастващите призиви от "демонизирането" на млечния продукт и като цяло на други наситени мазнини.

Изследването е и заради желанието на някои правителства да излязат със становище за ограничаване на приема на наситени мазнини, чрез което да се ограничи рискът от сърдечно-съдови заболявания. Две скорошни проучвания обаче не намират никакви връзка между тях.

В най-новото изследване, учени от университета "Тъфтс" в САЩ анализирали резултатите от девет проучвания, публикувани от 2005 г. насам от 15 страни, включително Щатите, Великобритания и Европа.

Резултатите се базират на близо 640 000 души на средна възраст между 44 и 71 години, проследени в продължение на 6.5 милиона години.

Като цяло, те проучват и повече от 28 000 смъртни случаи, от които около 10 000 са случаи на сърдечно-съдови заболявания и близо 24 000 случаи на диабет.

Чрез комбиниране и стандартизиране на резултатите, учените открили, че дневна порция масло - 14 грама, което е около една супена лъжица - се свързва с 1% по-висок риск от смърт.

Консумацията на масло "няма значима асоциация" с всякакъв вид сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето и инсулт.

По-малка част от резултатите дори показват, че приема на дневна доза масло намалява с 4 на сто риска от диабет тип 2 - учените обаче заявяват, че това е обект на по-нататъшно разследване.

"Нашите резултати показват, че маслото не трябва да бъде демонизирано, нито да се смята като "път назад" за доброто здраве", коментира и старши авторът на изследването д-р д-р Дариуш Мозафариан.

"Това, което знаем е, че мазнините са само един елемент от нашата диета. Има много фактори, които предизвикват сърдечно-съдови заболявания и нито една храна или хранителна съставка е единствено отговорен за това", коментират и другите изследователи.

"За да се защити здравето на сърцето бихме препоръчали балансирана средиземноморската диета, богата на плодове, зеленчуци и бобови култури", добавят тя.

И по целия свят, сърдечните заболявания и инсултите, са водещите причини за смърт, според Американската асоциация за сърдечни заболявания. Високото кръвно налягане, високият холестерол, тютюнопушенето, наднорменото тегло и липсата на физически упражнения са сред рисковите фактори.

fallback
Още от Любопитно
fallback