fallback

35% от работещите жени в България страдат от главоболие

Причината е недостатъчният прием на вода в офиса

23.06.2016 | 14:48

Всяка трета работеща жена в страната, с главоболие поне веднъж в седмицата. Това показват данни от национално проучване, изготвено от Алфа рисърч по поръчка на Българската асоциация за управление на хора за навиците и придобивките на работещите.

Възможна причина за това е недостатъчният прием на вода на работното място. Дехидратацията на организма води до чувство за жажда, умора, главоболие, раздразнителност и понижена продуктивност. Отражение на това се забелязва не само в качеството на професионалните задължения, но и на самочувствието и добрия външен вид на жената. 

Резултатите от анкетата на Алфа ресърч показва, че 32% от жените пият под 1 л вода по време на работния ден, което според експерти е значително под препоръчителния прием. Сред основните фактори за това са липсата на време, приема на други течности като кафе и безалкохолни, множеството задачи в офиса, както и фактът, че едва 39% от работодателите в България осигуряват вода на служителите си на работното място.

Статистиката обаче сочи, че мъжете по-рядко се оплакват от главоболие, докато са на работа. Представителите на силният пол пият средно с по 265 мл повече вода на ден от жените. По-добрата хидратация на организма допринася за по-висока продуктивност и повишена устойчивост на стрес. Приемането на достатъчно вода през деня води до енергичност и бодрост, което е предпоставка за позитивна атмосфера в офиса.

Жените, които определят жизнения си тонус по време на работа като нисък, са близо два пъти повече в сравнение с мъжете. В същото време над 80% от хората, които пият повече от един литър вода в рамките на работния ден, споделят, че имат добър жизнен тонус и високо ниво на концентрация.

fallback
Още от Любопитно
fallback