Електрически полета могат да ускорят движението в разтопения шоколад и по този начин да помогнат на сладкарите да създадат лакомство с много ниска масленост и понижена калоричност, се казва в статия, публикувана в научно списание.
Тъмната разновидност на шоколада има много полезни вещества за организма - подобрява работата на сърцето, намалява шанса за развитие на диабет и инсулт, стимулира клеките на мозъка и др. Именно затова не трябва да се консумира в големи количества, защото съдържа доста захар и мазнини, които почти заличават положителния ефект.
Специалистите от Университета във Филаделфия смятат, че производителите сега не могат да решат този проблем, защото намаляването на маслеността под 40% води до увеличаване на твърдостта на шоколадовата маса и бързо замърсяване на машините, които се използват при производството на захарни изделия.
Учените открили потенциален способ за снижаване мазнините в лакомството с още 10% като наблюдават поведението му в различни условия. Те обясняват, че шоколадът не представлява чиста течност, а суспензия - своеобразна "супа", в която плуват частички захар, какао, млечни продукти и други компоненти. Чрез използването на електрическо поле те могат да бъдат накарани да се съединяват, което облекчава движението им при ниска масленост.