Откриха нова пещера край Ракитово - кръстиха я "Под калето"

Първото влизане в нея е станало с участието на млади хора, които проявяват все по-голям интерес към пещерното дело

21.06.2016 | 16:49 Редактор:
Bulgaria ON AIR, Архив
Bulgaria ON AIR, Архив

"Под калето" е името на новооткритата пещера в местността "Качаков чарк" край Ракитово. Това съобщи Стойчо Зарев от Българското пещерно дружество за "Фокус". Той обясни, че причината пещерата да получи това име са останките от стара крепост, които се намират близо до нея.

"Дължината и е около 40 метра, галерията е широка около 80 см. На места придвижването в пещерата става пълзешком, но има и други участъци, които са с височина над 1,50 метра", коментира Зарев. 

В района на Ракитово има още какво да се проучва, посочи Зарев. По думите му първото влизане в пещерата е станало с участието на млади хора, които проявяват все по-голям интерес към пещерното дело. 

"Това откритие ще даде шанс на специалистите да я допроучат, а също пещерата да се картира. Пещерата "Под Калето" има повечето от вторичните образования като сталактити, сталагмити, сталактони и дендрити", допълни Зарев. 

След откриването на тази пещера, сега за дружеството предстои друго важно събитие - Х-ят юбилеен Балкански пещерен сбор, който се открива днес и ще продължи до 26 юни.