Забързаното ежедневие често ни заставя да се храним на крак и с не особено полезни продукти, които се отразяват зле както на теглото и кожата ни, така и на здравето ни. За да избегнем неприятните ефекти от вредните храни, най-добре е да ги заменим с полезни продукти. "Дарик" представя класация на пет от най-полезните храни, с чиято консумация съвсем скоро ще забележим разлика в това колко по-добре се чувстваме, а и изглеждаме.
Гъбите са отличен източник на антиоксиданти. Те са богати на протеини, фибри, витамин С, витамини от групата В, калций и минерали. Някои от най-мощните имуностимулиращи агенти идват от гъбите и това е една от причините, поради които те са толкова полезни за превенция и лечение на рак.
Кълновете от броколи имат много по-големи здравословни ползи, отколкото зрялото броколи. Изследванията показват, че тридневни кълнове броколи съдържат от 10 до 100 пъти повече от съединението глюкорафанин, отколкото зрялото броколи.
Чесънът е богат на манган, калций, фосфор, селен и витамини В6 и С, така че е от полза както за вашите кости, така и за щитовидната жлеза.
Швейцарско къдраво зеле пък е отличен източник на витамин С, Е и А (под формата на бетакаротин), съчетани с минерали, манган и цинк. Когато ядете този тип зеле, си набавяте много антиоксиданти, които имат противовъзпалителни ползи. Пигментът беталаин пък помага на процесите на детоксикация на организма.
Авокадото, което всъщност е класифицирано като плод, а не зеленчук, е с ниско съдържание на фруктоза и богато на здравословни мононенаситени мазнини и калий. Благодарение на тях то подобрява съдовата функция на организма и здравето на сърцето. Авокадото също така осигурява още близо 20 основни здравословни хранителни вещества, включително фибри, витамин Е, витамини от групата В, както и фолиева киселина.