Смъртността е по-висока при хората, които ядат месо, показва ново изследване на групата "Майо клиник" в Аризона.
Авторите на изследването са анализирали шест отделни проучвания, които са оценили отражението на вегетарианството и месоядството върху смъртността. Изследването проследило състоянието на над 1 милион души за период от 5,5 до 28 години и се отнася до приема предимно на салам, бекон, наденици, кренвирши, както и прясно червено месо.
Въпреки че заключенията за САЩ и Европа се различават, общите данни все пак говорят за увеличаване на смъртността, дори при малко повишаване на приема на червено месо или полуфабрикати.
Целта на изследването е да се извлече основано на доказателства заключение, което да послужи на лекарите, за да преценят дали да окуражават пациентите си към месоядство или вегетарианство.