fallback

Съдят Alexander McQueen заради сватбената рокля на Кейт

Британска дизайнерка твърди, че модният бранд е копирал неин дизайн

26.04.2016 | 16:55 Автор: Ирина Георгиева

Пет години след сватбата на принц Уилям и съпругата му Кейт, модна дизайнерка заяви, че роклята на херцогинята на Кеймбридж е копирана от неин дизайн. Красивата рокля с дантела и дълъг шлейф е дело на едноименната модна къща на британския дизайнер Александър Маккуин, който се самоуби година преди кралската сватба, пише БГНЕС като се позовава на световните медии.

Модната дизайнерка Кристин Кендъл има малко студио в Лондон. Тя е подала жалба, срещу бранда Alexander McQueen като го обвинява в нарушение на авторските права.

"Започнато е производство, тъй като нашият клиент е сигурен, че дизайн на компанията й е използван неправомерно и е копиран. Това твърдение не е срещу херцогинята и няма обвинения в престъпления срещу двореца", съобщи адвокатът на Кендъл.

Обвиненията са насочени основно върху модната къща и творческият й директор Сара Бъртън, която създаде концепцията за сватбената рокля. Говорителят на модния бранд съобщи, че всички в нея са „объркани“ от обвиненията. 

"Кристин Кендъл се свърза с Alexander McQueen преди почти четири години. Тогава бяхме ясни, че всякакви предположения, че дизайнът на кралската сватбена рокля на Сара Бъртън е копиран, са глупости", посочиха от марката.

В изявлението се казва, че Бъртън никога не е виждала дизайн или скици на Кендъл и не е знаела за съществуването й преди тя да се свърже с марката близо 13 месеца след сватбата. 

Бюстието на роклята, което е от копринен сатен с цвят слонова кост бе покрито с бял тюл, апликиран с дантелени цветя. Те са везани ръчно от възпитаничките на Кралското училище по бродерия. С тях бе покрит и ръбът на пищните поли на роклята, закопчана отзад с 58 сатенени копченца. Шлейф от 2,7 м завършваше класическия и стилен тоалет.

fallback
Още от Любопитно
fallback