Десетки млади посетиха изложбата "Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България"

Официалното й откриване беше на 19 април в Брюксел

23.04.2016 | 10:41 Редактор: Ирина Георгиева
Десетки млади посетиха изложбата

Нашата история не е за добрите или лошите народи. Тя е за изборите, които всеки един от нас прави. През цялото време. Във всяка една епоха. Да можеш и да искаш да имаш избор. Тя е за съчувствието към човешката болка. За солидарността. Виждаме, че лошите сюжети нямат шанс, ако обществото не е безразлично.

Това е написано на едно от 21 пана с фотографии, факсимилета и текст, представена по време на откриването на изложбата "Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България, 1940 – 1944 г." в Европейския парламент (ЕП), организирана от евродепутата Светослав Малинов.

Паната проследяват как се развиват събитията – на международната сцена, позицията на официалните власти и ответните действия на българската общественост.

Десетки млади хора, дипломати, общественици, представители на еврейската общност, учени и изследователи посетиха откриването на изложбата, което беше на 19 април.

Сред официалните гости бяха Н.Пр. Посланик Димитър Цанчев (Постоянно представителство на Република България към ЕС), Н.Пр. Мая Добрева (Извънреден и пълномощен посланик в Брюксел, Кралство Белгия), г-жа Дорис Пак (член на Европейския парламент 1989-2014, председател на Комисията по култура на ЕП 2009 - 2014).

Холокостът е повратен момент в миналото, който коренно и завинаги променя човечеството. Холокостът е повратна точка в историята, която накара светът да каже "никога повече". Споменът за тази голяма трагедия винаги е била част от колективната българска памет. С тези думи евродепутатът Светослав Малинов откри експозицията.

Той обърна поглед към миналото като припомни, че за България Холокостът е свързан с две важни събития - депортирането на 11 343 евреи от Тракия и Македония в нацисткия концлагер Треблинка, Полша и спасяването на всичките свои 48 000 еврейски поданици.

Спасяването на евреите е една от най-запомнящите се прояви на достойнство и човещина в българската история. Нашите предшественици са избрали да спасят човешки животи - нека техният избор да остане с нас завинаги, призова Малинов.

Изложбата беше представена още от доц. Албена Танева и директора на Държавния културен институт към МВнР на Р България Людмила Димитрова.

По думите на доц. Танева изложбата е разказ за съпротивата на гражданите на България, за смелия отказ на едно общество да се подчини на плановете на властите за изпращане на българските евреи в нацистки концентрационни лагери. Паната проследяват спецификата на българския случай и решимостта на българското гражданско общество да спре една репресивна политика. 

Първата премиера на изложбата "Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България" беше през ноември 2008 г., а до 2012 г. има над 30 представяния на три континента. През 2013 г., когато България официално отбелязва 70-годишнината от спасяването на българските евреи – тази експозиция беше централна проява от програмата на българските мисии в чужбина. 

През 2015 г. Светослав Малинов планирал да покаже паната във Франция, но заради терористичните атентати там, изложбата била отложена. Атаките в Брюксел тази година обаче не сломиха белгийския дух и там експозицията припомни за уникалното постижение на българския народ.