Фоторепортерът Стоян Ненов, първият българин с награда "Пулицър"

Наградата е признание за работата по отразяването на драмата на хиляди имигранти, пристигащи в Европа

21.04.2016 | 21:19 Редактор: Вероника Цветанова
Фоторепортерът Стоян Ненов, първият българин с награда

Фоторепортерът Стоян Ненов е първият българин, който става носител наградата "Пулицър". За своята снимка и ситуацията в Макеноя фотографът разказа пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Фоторепортерът на Reuters Стоян Ненов е първият българин, който става носител наградата "Пулицър". Той е отличен заедно с колегите си от фотоотдела на агенцията в категорията за "снимки от горещи новини".

Стоян Ненов разказа, че отличилата го снимка е от август миналата година от Гевгелия в Македония и е направена във времето когато все още мигрантите са минавали през границата. Снимката е направена край старата гара в Гевгелия и запечатва момент, в който човек се опитва да се качи на потеглящия влак, а полицай тича, за да го спре.

Фотографът разказва още за това, че хиляди хора живеели на гарата, където на ден минавали по 2-3 влака, в които 200-300 души се опитвали да се качат при своите близки, защото това е възможността да продължат напред.

Ненов допълни, че хората живеят в палатки при лоша хигиена повече от месец. Сред търсещите надежда са семейства с деца, възрастни и младежи, които са негативно настроени. Младите често влизат в схватки на етническа основа.

Стоян Ненов сподели още, че видимо тези мигранти бягат от война. Той разказва за случай когато при гръцко военно учение над палатките прелетели множество хеликоптери и военни самолети, който всели смут у хората и те започнали да се крият и да плачат от страх да не преживеят отново ужаса на войната.