Анемията е състояние, при което нивата на хемоглобин в кръвта са по-ниски от нормалното - това води до умора, отпадналост и намалена физическа издръжливост. Най-честата причина е недостигът на желязо – минерал, жизненоважен за производството на червени кръвни клетки.
Включването на богати на желязо храни в ежедневното меню е основна стъпка към възстановяване на баланса в организма.
Желязото се среща в два основни вида – хемово и нехемово. Хемовото желязо се усвоява по-лесно от организма и се намира в животинските продукти, докато нехемовото е предимно в растителните храни и изисква определени условия за по-добра абсорбция.
Сред най-добрите източници на хемово желязо се нареждат червеното месо, черният дроб и морските дарове. Телешкото и агнешкото месо съдържат значително количество желязо, като редовната им консумация може да подпомогне възстановяването на хемоглобина.
Черният дроб (особено телешкият и пилешкият) е един от най-богатите източници, но трябва да се консумира умерено, тъй като съдържа високи нива на витамин А, който в прекомерни количества може да бъде вреден.
Рибата и морските дарове също допринасят за добрия железен баланс. Сардините, мидите и стридите са сред храните с най-високо съдържание на хемово желязо. Те предлагат и ценни омега-3 мастни киселини, които подпомагат сърдечното здраве и намаляват възпалителните процеси в организма.
Растителните източници на желязо са не по-малко важни, особено за хора, които не консумират месо. Бобовите култури, като леща, нахут и боб са чудесен избор за осигуряване на нужните количества.
Те съдържат и фибри, които подпомагат доброто храносмилане и поддържат дълготрайно чувство на ситост. Спанакът и други тъмнозелени листни зеленчуци също са богати на желязо, но съдържат оксалати, които частично възпрепятстват усвояването му.
Четете повече в puls.bg
Снимка: Freepik