Консумацията на алкохол има негативно влияние върху организма. Според специалистите дори по-малко от едно питие дневно може да увеличи опасността от онкологични заболявания.
Още през 80-те години на миналия век изследователите започват да подозират, че алкохолът е канцерогенен. Данните оттогава показват ясна връзка между употребата на алкохол и развитието на рак на устната кухина, гърлото, ларинкса, хранопровода, черния дроб, дебелото черво, ректума и гърдата. Допълнителни данни свързват хроничното пиене с рак на панкреаса.
През 2000 г. Националната токсикологична програма на САЩ официално класифицира алкохолните напитки като известен човешки канцероген. Тази оценка се потвърждава през 2012 г. от Международната агенция за изследване на рака (IARC), която е част от Световната здравна организация.
Алкохолът е третата водеща предотвратима причина за ракови заболявания, като се свързва с около 100 000 нови случая и 20 000 случая с фатален край годишно. Консумацията на алкохол не засяга само риска от рак, тя има негативно въздействие върху цялото тяло. Алкохолът се отразява вредно на органи и системи като мозъка, сърцето, белите дробове, мускулите, стомашно-чревната и имунната система. Той също така е токсичен за клетките и увеличава риска от хронични заболявания.
Ракът се появява, когато клетките в тялото растат неконтролируемо. Алкохолът може да доведе до образуване на тумори, като уврежда ДНК, причинявайки мутации, които нарушават нормалното делене и растеж на клетките.
Според скорошно изследване алкохолът уврежда организма чрез 4 основни механизма: чрез своя метаболизъм, чрез индуциране на оксидативен стрес и възпаление, чрез хормонални промени и чрез взаимодействие с други канцерогенни вещества.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Freepik