Рецепта от тефтера на баба: Агнешко по градинарски

Неустоим вкус, подходящ за Великден

08.04.2025 | 20:29 Редактор:
Вкус, от който ще си оближете пръстите.
Вкус, от който ще си оближете пръстите.

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешко
  • 2 кафени чашки олио
  • 2-3 глави лук
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2-3 моркова
  • 1 глава целина
  • 200 г гъби
  • 1 ч.ч. грах (може и замразен)
  • 7-9 големи картофа
  • 4-5 червени домата
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете месото на равни късчета. Загрейте една кафена чашка олио и изпържете месото, като внимавате да не го препържите – трябва да остане сочно отвътре. Извадете го от мазнината и оставете настрани.

В същата мазнина нарежете на ситно 2-3 глави лук и ги задушете до омекване. Прибавете една супена лъжица доматено пюре, разбъркайте добре, после добавете 1 с.л. брашно и 1 ч.л. червен пипер.

Залейте с гореща вода, колкото да се получи средно гъст сос. Върнете месото в тенджерата, посолете и оставете да къкри на тих огън.

В друга съд сложете втора кафена чашка олио. Нарежете морковите и целината на тънки филийки и ги задушете до омекване. Прибавете нарязаните гъби и когато и те омекнат, добавете чаша грах. Гответе, докато грахът стане крехък.

Когато месото е почти готово, прибавете към него задушените зеленчуци. Обелете и нарежете картофите на кръгчета и ги добавете също. Ястието трябва да продължи да ври на слаб огън още 10–15 минути.

Нарежете доматите на колелца и ги добавете най-отгоре. Прехвърлете ястието в тава (ако е необходимо) и запечете във фурната до златисто и докато течността леко се сгъсти.