Необходими продукти:
- 1 кг агнешко
- 2 кафени чашки олио
- 2-3 глави лук
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- 2-3 моркова
- 1 глава целина
- 200 г гъби
- 1 ч.ч. грах (може и замразен)
- 7-9 големи картофа
- 4-5 червени домата
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете месото на равни късчета. Загрейте една кафена чашка олио и изпържете месото, като внимавате да не го препържите – трябва да остане сочно отвътре. Извадете го от мазнината и оставете настрани.
В същата мазнина нарежете на ситно 2-3 глави лук и ги задушете до омекване. Прибавете една супена лъжица доматено пюре, разбъркайте добре, после добавете 1 с.л. брашно и 1 ч.л. червен пипер.
Залейте с гореща вода, колкото да се получи средно гъст сос. Върнете месото в тенджерата, посолете и оставете да къкри на тих огън.
В друга съд сложете втора кафена чашка олио. Нарежете морковите и целината на тънки филийки и ги задушете до омекване. Прибавете нарязаните гъби и когато и те омекнат, добавете чаша грах. Гответе, докато грахът стане крехък.
Когато месото е почти готово, прибавете към него задушените зеленчуци. Обелете и нарежете картофите на кръгчета и ги добавете също. Ястието трябва да продължи да ври на слаб огън още 10–15 минути.
Нарежете доматите на колелца и ги добавете най-отгоре. Прехвърлете ястието в тава (ако е необходимо) и запечете във фурната до златисто и докато течността леко се сгъсти.