Рецепта от тефтера на баба: Агнешко с картофи

Перфектното ястие за Великден

06.04.2025 | 22:40 Редактор:
Рецепта от тефтера на баба: Агнешко с картофи
Рецепта от тефтера на баба: Агнешко с картофи

Необходими продукти: 

  • 1 кг агнешко месо
  • 1 ½ кг картофи
  • 2–3 глави лук
  • 4–5 червени домата
  • 1 с.л. доматено пюре
  • ½ ч.ч. олио
  • 2–3 дафинови листа
  • Червен пипер
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте агнешкото месо със студена вода и го нарежете на еднакви късчета. Загрейте половин чаша олио в дълбока тенджера и изпържете месото до златисто — от всички страни, докато придобие апетитна коричка. Извадете го и го оставете настрана.

В същата мазнина запържете ситно нарязания лук до омекване. Прибавете една супена лъжица доматено пюре и разбъркайте. Поръсете с червен пипер и върнете агнешкото в тенджерата.

Залейте ястието с гореща вода, колкото да покрие месото. Посолете и добавете 2–3 дафинови листа. Оставете да къкри на тих огън, докато месото стане почти сварено.

След като агнешкото омекне, прибавете почистените и нарязани картофи. Варете още малко, докато започнат да омекват.

Нарежете доматите на едро и ги добавете към ястието. Прехвърлете всичко в тава и запечете във фурната за кратко.

Снимка: Freepik