Рецепта от тефтера на баба: Хляб със спанак

Здравословен и вкусен избор

28.03.2025 | 14:42 Редактор:
Идеален за всяко хранене.
Идеален за всяко хранене.

Необходими продукти за хляб със спанак:

За плънката:

  • Спанак – 400 гр
  • Извара – 400 гр
  • Олио – 3 с.л.
  • Брашно – 1 с.л.
  • Лук – 1 глава
  • Чесън – 3 скилидки
  • Сол и черен пипер на вкус

За тестото:

  • Пълнозърнесто брашно – 350 гр
  • Суха мая – 1 пакетче
  • Яйца – 2 броя
  • Захар – 2 с.л.
  • Олио – 4 с.л.
  • Щипка сол
  • Вода или мляко – около 150 мл

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на плънката. Измийте добре спанака и го нарежете на малки парченца. В голям тиган загрейте 3 супени лъжици олио и добавете нарязаните лук и чесън.

Задушете ги до омекване, след което добавете спанака и го оставете да се задуши до омекване. Когато спанакът е готов, посолете на вкус и подправете с черен пипер. След това оставете сместа да изстине. Когато спанакът е охладен, добавете към него 400 грама извара, 1 супена лъжица брашно и разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес.

След това преминете към приготвянето на тестото. В купа поставете 350 грама пълнозърнесто брашно, добавете 1 пакетче суха мая, 2 супени лъжици захар и щипка сол. Разбъркайте добре съставките. Направете малка дупка в центъра на брашното и добавете 2 яйца и 4 супени лъжици олио.

Постепенно добавяйте около 150 мл топла вода или мляко, като бъркате с лъжица или с ръце, докато тестото започне да се събира. Омесете го за около 10 минути, докато стане гладко и еластично. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втасва на топло място за около час, или докато удвои обема си.

След като тестото е втасало, го извадете върху леко набрашнена повърхност и го разточете на правоъгълна форма. Разпределете равномерно плънката от спанак и извара върху тестото, а след това го навийте на руло. Поставете рулото в намазнена форма за хляб и го оставете да втасва още 30 минути.

Загрейте фурната до 180°C. Намажете хляба с малко олио или яйце, за да се получи златиста коричка. Печете хляба около 30-40 минути или докато стане златист и изпечен. Оставете го да се охлади за няколко минути, преди да го нарежете и сервирате.

Снимка: Freepik