Храните, причиняващи акне

Честото ядене на бургери или колбаси е свързано с 24% повишен риск от развитие на акне

27.03.2025 | 22:40 Редактор:
Акнето е силно свързано с хранене в западен стил.
Акнето е силно свързано с хранене в западен стил.

Изследванията показват, че някои храни могат да допринесат за акне. Това може да се дължи на тяхното въздействие върху възпалението или на специфични хормони, които влияят върху развитието на акне. Акнето е често срещано кожно заболяване, което засяга близо 10% от населението на света. Много фактори допринасят за развитието на акне, включително производството на себум и кератин, бактерии, причиняващи акне, хормони, блокирани пори и възпаление.

Връзката между диетата и акнето е противоречива, но последните изследвания показват, че диетата може да играе значителна роля за появата на пъпки.

Вижте кои храни, които могат да причинят акне:

1. Рафинирани зърнени храни и захари

Хората с акне са склонни да консумират повече рафинирани въглехидрати, отколкото хората с малко или никакво акне. Храните, богати на рафинирани въглехидрати, включват: хляб, крекери, зърнени храни или десерти, направени с бяло брашно, паста, приготвена с бяло брашно, бял ориз и оризови спагети, газирани напитки и други подсладени със захар напитки, подсладители като тръстикова захар, кленов сироп, мед или агаве.

Едно проучване установи, че честата консумация на храни с високо съдържание на захар или мазнини е свързана с 54% по-високи шансове за акне, докато сладките напитки са свързани с 18% по-високи шансове. Този повишен риск може да се обясни с ефектите на рафинираните въглехидрати върху нивата на кръвната захар и инсулина.

Рафинираните въглехидрати се абсорбират бързо в кръвния поток, което бързо повишава нивата на кръвната захар. Когато кръвната захар се повиши, нивата на инсулин също се покачват, за да помогнат за преместването на кръвната захар от кръвния поток във вашите клетки. Високите нива на инсулин обаче могат да бъдат свързани с няколко негативни резултата, включително диабет, сърдечни заболявания и акне.

2. Млечни продукти

Много проучвания са открили връзка между млечните продукти и тежестта на акнето при тийнейджъри. Две проучвания също установиха, че младите пълнолетни, които редовно консумират мляко или сладолед, са четири пъти по-склонни да имат акне. Въпреки това, проведените досега проучвания не са с високо качество. Изследванията до момента са фокусирани главно върху тийнейджъри и млади хора и са показали само връзка между млякото и акнето, а не причинно-следствена връзка.

Все още не е ясно как млякото може да допринесе за образуването на акне, но има няколко предложени теории. Някои проучвания показват, че млечните продукти могат да повишат нивата на инсулин, което може да влоши тежестта на акнето. Кравето мляко също съдържа аминокиселини, които стимулират черния дроб да произвежда повече IGF-1, което е свързано с развитието на акне.

Въпреки че има спекулации защо пиенето на мляко може да влоши акнето, не е ясно дали млечните продукти играят пряка роля.

3. Бързо хранене

Акнето е силно свързано с хранене в западен стил, богато на калории, мазнини и рафинирани въглехидрати. Продукти за бързо хранене, като бургери, хапки, хот-дог, пържени картофи, газирани напитки и млечни шейкове, са основата на типичната западна диета и могат да увеличат риска от акне.

Едно проучване от 2010 г. при над 5000 китайски тийнейджъри и млади хора установи, че диетите с високо съдържание на мазнини са свързани с 43% повишен риск от развитие на акне. Редовното ядене на пържена храна увеличава риска със 17%.

Друго по-старо проучване при 2300 турски мъже установи, че честото ядене на бургери или колбаси е свързано с 24% повишен риск от развитие на акне.

Не е ясно защо яденето на бързо хранене може да увеличи риска от развитие на акне, но някои изследователи предполагат, че това може да повлияе на генната експресия и да промени нивата на хормоните по начин, който насърчава акнето.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay