Здравето ни изисква постоянна грижа във всеки аспект. Все повече изследвания сочат, че здравето на червата играе ключова роля за поддържането на когнитивните функции. Смята се, че балансираният чревен микробиом може не само да подпомогне мозъчното здраве, но и да намали риска от деменция или да забави нейното развитие.
Учени анализират съществуващи проучвания, за да проверят дали кефирът може да бъде полезна за хора с болестта на Алцхаймер храна, тъй като пробиотиците са известни със своето благоприятно влияние върху червата.
Едно от проучванията показва, че редовният прием на кефир може да подобри когнитивните способности и паметта. Тези заключения са публикувани в сп. Brain, Behavior and Immunity Integrative.
Пробиотиците, които насърчават растежа на полезни бактерии в чревната флора, вече са обект на изследвания, свързани с болестта на Алцхаймер. Те се съдържат в редица ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле и специализирани напитки, сред които е и кефирът.
Проучването е продължило 90 дни и е включвало 13 участници с диагноза Алцхаймер. Всеки от тях е приемал ежедневно определена доза кефир.
Резултатите след тримесечния прием на кефир показват подобрение на когнитивните способности. Участниците са подобрили резултатите си на тестовете със 66%. Освен това се наблюдава намаляване на нивата на възпалителните биомаркери и оксидативния стрес.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Freepik