Необходими продукти:
За супата:
- 1 л вода
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л чубрица
За топчетата:
- 300 г смляно месо (най-добре смесено свинско и телешко)
- 1/2 ч.ч. ориз
- 1 малка глава лук, нарязан на ситно
- 1 яйце
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 с.л. олио
- 1/2 ч.л. чубрица (по желание)
Начин на приготвяне:
В купа смесете смляното месо, ориза, яйцето, нарязания лук, чубрицата (по желание), солта и черния пипер. Омесете добре съставките, докато получите хомогенна смес. След това с мокри ръце оформете малки топчета с размер около 2 см в диаметър и ги оставете настрана.
През това време, в голяма тенджера сложете водата, нарязаните моркови и лук, както и олиото. Загрейте на среден огън и изчакайте да заври. Когато водата започне да кипи, намалете котлона и добавете дафиновите листа, чубрицата (ако използвате) и солта.
След това внимателно пуснете оформените топчета в заврялата супа. Оставете ги да се варят на слаб огън, докато изплуват на повърхността, което обикновено отнема около 10-15 минути. След като топчетата са готови, варете супата още 5-10 минути, за да се уверите, че оризът в топчетата е добре сварен. Накрая, ако е необходимо, добавете още сол и пипер на вкус.
Снимка: Freepik