Рецепта от тефтера на баба: Супа топчета

Любима на мнозина

26.03.2025 | 22:39 Редактор:
Вкус от едно време.
Вкус от едно време.

Необходими продукти:

За супата:

  • 1 л вода
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. олио
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л чубрица

За топчетата:

  • 300 г смляно месо (най-добре смесено свинско и телешко)
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 малка глава лук, нарязан на ситно
  • 1 яйце
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. чубрица (по желание)

Начин на приготвяне:

В купа смесете смляното месо, ориза, яйцето, нарязания лук, чубрицата (по желание), солта и черния пипер. Омесете добре съставките, докато получите хомогенна смес. След това с мокри ръце оформете малки топчета с размер около 2 см в диаметър и ги оставете настрана.

През това време, в голяма тенджера сложете водата, нарязаните моркови и лук, както и олиото. Загрейте на среден огън и изчакайте да заври. Когато водата започне да кипи, намалете котлона и добавете дафиновите листа, чубрицата (ако използвате) и солта.

След това внимателно пуснете оформените топчета в заврялата супа. Оставете ги да се варят на слаб огън, докато изплуват на повърхността, което обикновено отнема около 10-15 минути. След като топчетата са готови, варете супата още 5-10 минути, за да се уверите, че оризът в топчетата е добре сварен. Накрая, ако е необходимо, добавете още сол и пипер на вкус.

Снимка: Freepik