Солта е от най-известните подправки в кухнята. Въпреки че тя придава уникален вкус и текстура на храната, често се споменава и в контекста на различни здравословни рискове, особено когато става въпрос за високото кръвно налягане.
Какво е солта и защо е необходима
Солта или по-точно натриевият хлорид е минерал, който играе важна роля в множество жизнени функции. Натрият, който е основната съставка на солта, е от съществено значение за регулиране на водния баланс в клетките, контролиране на нервната възбудимост и мускулната контракция.
Без натрий тялото ни не би могло да функционира правилно.
Тялото има необходимост от малки количества натрий, за да поддържа нормалната си хидратация и да регулира кръвното налягане. За да задоволи тези нужди, повечето хора получават достатъчно натрий от естествените източници в храната като месо, зеленчуци и млечни продукти. Проблемът възниква, когато добавяме прекомерни количества сол към храната си.
Консумацията на прекомерни количества сол може да има сериозни последици за здравето. Най-значимото от тях е високото кръвно налягане. Натрият влияе на нивата на водата в организма, а при прекомерната му употреба тялото задържа повече течности, което увеличава обема на кръвта в съдовете. Това води до повишаване на кръвното налягане, което с времето може да натовари сърцето и кръвоносните съдове.
Колко сол е безопасно да консумираме
СЗО препоръчва да не се консумират повече от 5 грама сол на ден, което е приблизително половин чаена лъжичка. Прекомерната консумация на сол обаче е много често срещана.
Според изследвания повечето хора ядат поне два пъти повече сол, отколкото е препоръчително, като основният източник не е от добавянето ѝ по време на готвене или в чинията, а от преработената храна – консерви, готови супи, колбаси и други.
Как да намалим солта в ежедневната си диета
Намаляването на солта не означава, че трябва да се откажем от вкусната храна. Един от начините да се справим с този проблем е чрез избягване на преработените храни, които обикновено съдържат големи количества сол.
Пресните храни като плодове, зеленчуци, месо и риба са по-здравословни и съдържат малко сол. Освен това можем да използваме различни подправки и билки за подобряване на вкуса на ястията, като лимон, чесън, босилек, риган и др.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels