Противовъзпалителната диета ли е ключът към отслабването

Протеинът е особено важен за загубата на тегло

26.03.2025 | 09:15 Редактор:
Заменете диетите си с противовъзпалителни храни.
Заменете диетите си с противовъзпалителни храни.

Противовъзпалителната диета набира все по-голяма популярност и може да се окаже ключова в борбата с бавния метаболизъм.

Повтарящият се възпалителен отговор от тялото ви може да бъде свързан с някои от тези здравословни състояния: възпалението в сърцето може да причини сърдечно заболяване; възпалението в мозъка може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер; възпалението в белите дробове може да влоши астмата; възпалението на ставите може да създаде повишен риск от болка при ревматоиден артрит или остеоартрит; възпалението в мастните клетки може да доведе до метаболитен синдром и наддаване на тегло.

Как да намалите възпалението в тялото?

Добавете добри неща и се отървете от лошите. Казано по друг начин - заменете диетите си с противовъзпалителни храни. Това означава изобилие от ярко оцветени зеленчуци и плодове, висококачествени протеини, здравословни мазнини като зехтин, ядки и масло.

Противовъзпалителният диетичен план е подобен на средиземноморската диета, тъй като и двете са фокусирани върху консумацията на растения и естествените мазнини. Но имайте предвид, че протеинът е особено важен относно загубата на тегло, особено когато се комбинира с много богати на фибри противовъзпалителни пресни плодове и зеленчуци.

Ето част от тях:

  • Листни зеленчуци (като спанак, зеле, рукола)
  •  Кръстоцветни зеленчуци (като броколи, карфиол, брюкселско зеле)
  •  Кореноплодни зеленчуци (като моркови, сладки картофи, цвекло)
  •  Аспержи, краставица, домати, тиквички
  •  Бял грах и обикновен грах
  •  Горски плодове
  •  Ябълки

Съвети за намаляване на възпалението:

  •  Яжте повече цели храни
  •  Намалете или премахнете храните, които причиняват възпаление, като преработени масла и преработени храни
  •  Балансирайте кръвната захар, като ядете редовно протеини, мазнини и богати на фибри въглехидрати.
  • Изберете въглехидрати от растителни източници заради техните лечебни хранителни вещества
  •  Намалете храните с високо съдържание на захар

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay