Рецепта от тефтера на баба: Лучник за Благовещение

Пече се на 180 - 200 градуса

25.03.2025 | 09:10 Редактор:
Пече се за 40 - 45 минути.
Пече се за 40 - 45 минути.

Благовещение, известен у нас и като Благоец или Благовец, е един от най-големите и почитани християнски празници. Чества се на 25 март. Това е денят, в който Дева Мария разбира, че е заченала син, който ще се казва Иисус и ще бъде почитан от целия народ. 

За днешния празник се приготвя лучник. Даваме ви идея за вкусна рецепта от тефтера на баба.

Необходими продукти

  • 750 г брашно
  • 15 г прясна мая
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка захар
  • мазнина за тавата
  • 1 кг лук
  • 100 мл олио
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1/4 връзка копър
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 ч. л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се сипва солта и предварително разтворената и шупнала в 75 мл хладка вода със захарта мая. Замесва се средно твърдо тесто, като постепенно се добавя хладка вода.

Лукът се нарязва, сипва се в сгорещеното олио. Овкусява се с подправките.

Тестото се оставя да втасва и се разделя на 5 части, като една от тях трябва да е по-голяма от останалите. Тестото за по-голямата кора се разточва и с нея се покрива дъното на намазнена тава. Върху нея се поставя 1/4 от плънката, след това се разточва и втората кора и отгоре се разпределя още 1/4 от плънката. Действието се повтаря до изчерпването на кори и плънка.

Пече се на 180 - 200 градуса за 40 - 45 минути.

Снимка: Freepik