Рецепта от тефтера на баба: Доматена супа

Съчетание на класически вкусове за топла и уютна супа

23.03.2025 | 21:33 Редактор:
Рецепта, която носи уют и традиции.
Рецепта, която носи уют и традиции.

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 1 кг пресни или консервирани домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 литър вода
  • 100 г фиде
  • 150 г сирене (бяло или сирене по избор)
  • 1 яйце
  • 200 г кисело мляко
  • 1 ч.л. чубрица

Начин на приготвяне:

Започнете с нарязването на 1 глава лук, който да задушите в малко олио или зехтин в голяма тенджера. Задушете лука за около 5-7 минути, докато стане мек и прозрачен. След това добавете 500 г нарязани или настъргани домати (може да използвате пресни или консервирани), като ги задушите за още 5-7 минути, за да пуснат своя сок и да се смесят с лука. След това добавете 1 ч.л. червен пипер и разбъркайте добре.

След като доматите се задушат, добавете още 500 г домати. Разбъркайте, за да се комбинират всички съставки, и оставете да се готвят още няколко минути.

Когато доматите започнат да пускат сок, долейте 1 литър вода и оставете да заври. След като водата заври, добавете 100 г фиде и оставете да се свари за около 5-7 минути, докато фидето е готово. Махнете тенджерата от котлона и добавете 150 г натрошено сирене, като разбърквате, докато сиренето се разтопи и се интегрира добре в супата.

В отделен съд разбийте 1 яйце с 200 г кисело мляко и 1 ч.л. чубрица. Бавно добавете тази смес към горещата супа, като внимателно разбърквате, за да не се пресече яйцето. Когато всичко е добре смесено и супата се сгъсти леко, тя е готова.

Сервирайте супата гореща, като може да добавите още малко натрошено сирене и да поръсите с чубрица за финален вкус.

Снимка: Freepik