Благовещение е един от най-обичаните пролетни празници от църковния календар. Ето защо в деня, в който Дева Мария получава благата вест, че ще роди Сина Божий, хората обличат нови дрехи и приготвят празнична трапеза.
На масата задължително присъстват зелени храна - може това да бъде супа от коприва, спанак с ориз, лапад на фурна. В менюто трябва да бъдат включени също питка, баница, постни ястия. На този ден е разрешено да се консумира и риба.
Бърз лучник
Необходими продукти:
- Около 1 кг тесто - бърз лучник е, защото може да се използва готово тесто
- 5-6 глави лук, става по-интересен, ако са различни на цвят
- 4 с. л. олио,
- сминдух, червен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се задушава до златисто в олиото заедно с подправките. Тестото се разделя на 2 части, едната трябва да е малко по-голяма. Тя се слага върху хартия за печене в тава. Върху нея се слага плънката и се покрива в по-малката част от тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. Лучникът става хрупкав отвън, мек отвътре.
Салата от спанак
Необходими продукти
- 300 гр. бейби спанак
- авокадо
- една мандарина
- половин лимон
- чаена лъжица зрънца на
- семена микс за салата
- сол на вкус
- мед
- зехтин
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива и подсушава. Накъсва се на дребно. Овкусява се с дресинг от супена лъжица зехтин, сокът от мандарината и от половин лимон, медът. Добавя се сол на вкус. Разбърква се добре, за да се овкуси спанакът. Накрая се добавят нарязаното на кубчета авокадо и семената.
Рецепта за печена риба може да видите ТУК.
Снимка: pixabay