Кога да закусваме, без да качваме килограми

Има косвен ефект върху здравето на сърцето

23.03.2025 | 06:40 Редактор:
Въглехидратите се обработват по-бързо.
Въглехидратите се обработват по-бързо.

Закуската е едно от най-важните хранения за деня. За да не доведе тя до качване на излишни килограми, е добре да бъде приключена до 8:30 часа.

"Сутрин тялото ни е естествено настроено да поема и смила храната. Това се случва благодарение на циркадния ритъм, който влияе на всичко - от съня през настроението до метаболизма“, обясни диетологът Саманта Касети пред Today. 

Важно за обработката на въглехидрати

Според нея от метаболитна гледна точка закуската преди 08:30 е идеална, тъй като тогава организмът е най-чувствителен към инсулин.

"Това означава, че може да обработва въглехидратите по-ефективно, да регулира по-добре нивата на кръвната захар и да бъде по-енергичен през целия ден“, поясни диетологът. 

Закуската е важна за сърцето

Касети добави, че закуската има косвен ефект върху здравето на сърцето. Тя разказа за проучване, което установи връзка между навика да се закусва късно и развитието на сърдечно-съдови заболявания, пише БГНЕС.

Според учените за оптимално здраве трябва да закусвате не по-късно от девет сутринта, вечерята не трябва да е по-късно от 21 часа.

Снимка: freepik