Закуската е едно от най-важните хранения за деня. За да не доведе тя до качване на излишни килограми, е добре да бъде приключена до 8:30 часа.
"Сутрин тялото ни е естествено настроено да поема и смила храната. Това се случва благодарение на циркадния ритъм, който влияе на всичко - от съня през настроението до метаболизма“, обясни диетологът Саманта Касети пред Today.
Важно за обработката на въглехидрати
Според нея от метаболитна гледна точка закуската преди 08:30 е идеална, тъй като тогава организмът е най-чувствителен към инсулин.
"Това означава, че може да обработва въглехидратите по-ефективно, да регулира по-добре нивата на кръвната захар и да бъде по-енергичен през целия ден“, поясни диетологът.
Закуската е важна за сърцето
Касети добави, че закуската има косвен ефект върху здравето на сърцето. Тя разказа за проучване, което установи връзка между навика да се закусва късно и развитието на сърдечно-съдови заболявания, пише БГНЕС.
Според учените за оптимално здраве трябва да закусвате не по-късно от девет сутринта, вечерята не трябва да е по-късно от 21 часа.
Снимка: freepik