Реването е един от най-любимите български десерти. Със своето пухкаво тесто, потопено в ароматен сироп, този сладкиш е перфектен за всякакви поводи.
Необходими продукти:
За тестото:
- 6 яйца
- 1 чаша захар
- 2 чаши брашно
- 1 пакетче бакпулвер
За заливката:
- 1 литър прясно мляко
- 1 чаша захар
- 1 чаша вода
- 2 праха ванилия
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта в голяма купа, докато получите пухкава и светла смес. Ако нямате миксер, можете да използвате тел. След като яйцата и захарта са добре смесени, постепенно добавяйте пресятото брашно, като внимавате да не се образуват бучки.
В отделна купичка разтворете бакпулвера в малко брашно и го добавете към тестото. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
Намаслете и набрашнете форма с диаметър около 25 см и изсипете тестото, като го загладите равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, или докато клечка за зъби, поставена в центъра на сладкиша, излиза суха. След като се изпече, оставете реването да се охлади за няколко минути, преди да го заливате със сиропа.
За сиропа смесете прясното мляко, захарта, водата и ванилията в голяма тенджера. Загрейте на среден огън и разбърквайте, докато захарта се разтвори напълно. Когато сиропът започне да кипи, намалете температурата и го оставете да къкри за около 5 минути. След това го свалете от огъня и го оставете да се охлади малко.
Нарежете охладеното реване на квадрати или ромбове и внимателно залейте с топлия сироп. Оставете сладкиша да попие сиропа за около 30 минути преди да сервирате, за да стане още по-вкусен и ароматен.
Снимка: Freepik