Рецепта от тефтера на баба: Реване

Перфектен десерт за всякакви поводи

18.03.2025 | 21:08 Редактор:
Любим вкус от детството.
Любим вкус от детството.

Реването е един от най-любимите български десерти. Със своето пухкаво тесто, потопено в ароматен сироп, този сладкиш е перфектен за всякакви поводи. 

Необходими продукти:

За тестото:

  • 6 яйца
  • 1 чаша захар
  • 2 чаши брашно
  • 1 пакетче бакпулвер

За заливката:

  • 1 литър прясно мляко
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша вода
  • 2 праха ванилия

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта в голяма купа, докато получите пухкава и светла смес. Ако нямате миксер, можете да използвате тел. След като яйцата и захарта са добре смесени, постепенно добавяйте пресятото брашно, като внимавате да не се образуват бучки.

В отделна купичка разтворете бакпулвера в малко брашно и го добавете към тестото. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

Намаслете и набрашнете форма с диаметър около 25 см и изсипете тестото, като го загладите равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, или докато клечка за зъби, поставена в центъра на сладкиша, излиза суха. След като се изпече, оставете реването да се охлади за няколко минути, преди да го заливате със сиропа.

За сиропа смесете прясното мляко, захарта, водата и ванилията в голяма тенджера. Загрейте на среден огън и разбърквайте, докато захарта се разтвори напълно. Когато сиропът започне да кипи, намалете температурата и го оставете да къкри за около 5 минути. След това го свалете от огъня и го оставете да се охлади малко.

Нарежете охладеното реване на квадрати или ромбове и внимателно залейте с топлия сироп. Оставете сладкиша да попие сиропа за около 30 минути преди да сервирате, за да стане още по-вкусен и ароматен.

Снимка: Freepik