Рецепта от тефтера на баба: Гризини

Тайната на хрупкавите домашни соленки

17.03.2025 | 15:03 Редактор:
Вариант за бърза и лека закуска.
Вариант за бърза и лека закуска.

Тези гризини са не само вкусни, но и здравословни благодарение на добавеното брашно от елда.

Те са идеални за всякакви поводи - от събирания с приятели до бърза и лека закуска.

Необходими продукти:

  • 1 чаша брашно
  • 1/2 чаша брашно от елда
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 80 г студено масло
  • 150 г настърган кашкавал
  • 1/2 чаша студена вода

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете двата вида брашно — обикновеното и брашното от елда. Добавете бакпулвера и ги разбъркайте добре. Това ще помогне тестото да стане леко и да се надуе по време на печене.

След това нарежете студеното масло на малки кубчета и го добавете към брашнената смес. Разтрийте маслото с брашното между пръстите си, докато получите съставка с текстура на пясък. Това е важна стъпка, за да станат гризините хрупкави.

Настържете кашкавала на ситно и го добавете към сместа. Разбъркайте, за да се разпределят равномерно парченцата кашкавал в тестото. След това започнете да добавяте студената вода постепенно, като месите тестото, докато стане меко и еластично, но не лепкаво.

Оставете тестото да почине в хладилника за около 10 минути. Това ще помогне на маслото да се стегне и ще улесни разточването.

След като тестото е отлежало, го разточете на равномерна кора с дебелина около 5 мм. Нарежете кората на дълги и тънки ленти, които ще се превърнат в гризини.

Покрийте тава с хартия за печене и подредете гризините върху нея. Печете ги в предварително загрята фурна на 180°C за около 15-20 минути или докато станат златисто-кафяви и хрупкави.

Оставете гризините да се охладят върху решетка, за да запазят хрупкавостта си. Сервирайте ги с любимите си сосове, като например доматен или чеснов сос, или просто си ги хапвайте като лека закуска.

Снимка: Freepik