Изследвания показват, че консумацията на млечни продукти може да подпомогне отслабването, особено когато се комбинира с калориен дефицит. Това се дължи основно на три фактора:
Протеини за ситост
Млечните продукти са богати на протеини, които подпомагат изграждането на мускулна маса и поддържат чувството за ситост. Например, изварата, гръцкота кисело мляко и котидж сиренето съдържат значително количество белтъчини, които забавят храносмилането и намаляват желанието за похапване между храненията.
Калций и изгаряне на мазнини
Калцият, който се намира в изобилие в млечните продукти, играе важна роля в регулирането на телесното тегло. Някои проучвания предполагат, че високият прием на калций може да спомогне за разграждането на мазнините, особено в областта на корема. В същото време, достатъчният прием на калций предотвратява отлагането на мазнини в мастните клетки.
Пробиотици и чревно здраве
Ферментиралите млечни продукти като кисело мляко и кефир съдържат пробиотици, които подпомагат баланса на чревната микрофлора. Доброто състояние на червата е от съществено значение за метаболизма, усвояването на хранителни вещества и редуцирането на възпалителните процеси в организма.
Ако искаме да се възползваме от ползите на млечните продукти, без да компрометираме отслабването, е важно да ги консумираме разумно. Избирайте по-богати на протеини и по-бедни на мазнини продукти.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels
преди 1 месец