Кълновете от броколи понижават кръвната захар

Сулфорафанът в кръстоцветните зеленчуци оказва влияние върху повишеното производство на глюкоза от черния дроб

26.02.2025 | 09:45 Редактор:
Добре е да консумираме повече зеленчуци.
Добре е да консумираме повече зеленчуци.

Когато нивата на кръвната захар са повишени над нормалните граници, но все още не са достигнали прага за диагностициране на диабет тип 2, се появява преддиабетът.

Сулфорафанът, химическо съединение, съдържащо се в кълновете от броколи, изглежда може да подобри нивата на кръвната захар при хора с предиабет. Това се констатира от проучване, публикувано в сп. "Nature Microbiology".

В него са се включили 89 души с повишена кръвна захар на гладно, което е основен маркер за преддиабет. Участниците са имали наднормено тегло или затлъстяване и са били на възраст между 35 и 75 години. В продължение на 12 седмици на случаен принцип на хората са били разпределени сулфорафан или плацебо, като нито изследователите, нито участниците са знаели кой какво лечение е получил. Накрая на проучването става ясно, че участниците, които са приемали съединението сулфорафан, са имали по-голямо средно намаление на нивата на кръвната захар на гладно в сравнение с тези, които са получавали плацебо.

Разликата между двете групи е била значителна. Още по-изразен ефект е наблюдаван при изследването на специфични клинични подгрупи. Най-голямо подобрение е установено при хора с ранни признаци на лек възрастов диабет, относително по-нисък индекс на телесната маса в контекста на изследването, ниска инсулинова резистентност, ниско разпространение на мастна чернодробна болест и по-ниска инсулинова секреция.

Сулфорафанът, който се намира в кръстоцветните зеленчуци като броколи, оказва влияние върху повишеното производство на глюкоза от черния дроб и намалява нивата ѝ на гладно.Особено голям ефект от сулфорафана се наблюдава при хора с леко затлъстяване и добре запазена инсулинова секреция. Допълнително, хората, които притежават специфичен чревен микроб, който активира сулфорафана, също показват по-силни резултати.

За да се достигнат ефективни количества от съединението, е необходимо да се консумират значителни количества броколи, което е трудно. За по-лесно постигане на тези нива може да се използват екстракти от кълнове на броколи, но е важно да се внимава, тъй като съдържанието на сулфорафан варира в различните продукти.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay