Липсата на магнезий увеличава апетита и теглото ни

Можем да си го набавим чрез храната

25.02.2025 | 14:52 Редактор:
Липсата на магнезий си личи по някои признаци.
Липсата на магнезий си личи по някои признаци.

Невинаги отслабването зависи само от калориите и движението. Минералите играят ключова роля в метаболизма, а магнезият е един от най-важните за контрола на теглото.

Недостигът му може да забави изгарянето на мазнини, да увеличи апетита и да влоши реакцията на тялото към стрес.

Магнезият участва в над 300 ензимни процеса, включително производството на енергия и контрола на кръвната захар. Дефицитът му води до намалена енергийна ефективност, което означава по-бавно изгаряне на калории и по-лесно натрупване на мазнини.

Признаци за недостиг на магнезий, които влияят на отслабването:

  • Постоянна умора – намалена енергия, въпреки достатъчен сън;
  • Желание за сладко – нестабилна кръвна захар, която води до по-чести пристъпи на глад;
  • Забавен метаболизъм – намалено изразходване на калории в покой;
  • Мускулни крампи – чести спазми или схващания, особено при физическа активност;
  • Повишени нива на кортизол – хроничният стрес и повишеният кортизол водят до натрупване на мазнини, особено в коремната област.

Магнезиевият дефицит влияе на апетита и стреса

Магнезият помага за регулирането на нервната система и намалява нивата на стресовите хормони. Когато не е в достатъчни количества, кортизолът се увеличава, което:

  • Увеличава желанието за въглехидрати;
  • Затруднява разграждането на мазнините;
  • Влошава качеството на съня, а недоспиването води до по-силен глад.

За да се предотврати дефицитът е важно да се набляга на храни, богати на магнезий:

Зелени листни зеленчуци – спанак, кейл, манголд;

Ядки и семена – бадеми, кашу, тиквени семки;

Бобови култури – леща, черен боб, нахут;

Пълнозърнести храни – кафяв ориз, киноа, овесени ядки;

Авокадо – добър източник на магнезий и полезни мазнини;

Черен шоколад (над 70% какао) – естествен източник на магнезий;

Банани – съдържат магнезий, калий и фибри.

Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay