Жито с орехи и лимонови кори за Задушница (РЕЦЕПТА)

Остават няколко дни

17.02.2025 | 22:20 Редактор:
Почиствате и измивате хубаво житото.
Почиствате и измивате хубаво житото.

На 22 февруари отбелязваме Голяма задушница. Тогава се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя "коливо" - варено подсладено жито.

Необходими продукти

  • 500 г жито
  • 200 г захар
  • орехови ядки
  • стафиди, лимонови корички
  • пудра захар

Начин на приготвяне

  1. Почиствате и измивате хубаво житото.
  2. Заливате го с вода и варите на слаб огън, докато омекне. 
  3. Отцеждате водата, в която се е варило житото, и го оставяте да изстине.
  4. Като изстине, смесвате със захарта, ядките, стафидите и лимоновите корички. 
  5. След като го разпределите в отделни чашки, поръсвате с пудра захар.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Freepik


1
1 rate up comment rate down comment 0
Канела
преди 1 месец
С канела и натрошени бисквити е по-вкусно. Сигнализирай за неуместен коментар