Трифон Зарезан се счита за мъжки празник, на винарите, кръчмарите и лозарите. По традиция мъжете зарязват лозето, поливат отрязаното с вино и благославят да се роди много грозде през годината. Особено внимание се отделя не само на почерпката с хубаво вино, но и на празничната трапеза.
Традицията повелява домакинята да приготви пита, баница, пълнена кокошка. Гостите и семейството се гощават и с ядки, сирене, ястия приготвени със сирене, туршии, десерти.
Трапезата на Трифон Зарезан трябва да е изобилна, а виното да се лее. Представяме ви рецепта за въздушна питка с масло, с която да впечатлите гостите в празничния ден.
Необходими продукти:
500 грама брашно
1 кубче мая
150 мл прясно мляко
2 супени лъжици захар
100 мл разтопено масло
100 мл вода
3 яйца
1 чаена лъжица сол
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в прясното мляко. Добавя се захарта и няколко лъжици от брашното. Получената смес се разбърква добре и се оставя настрани да шупне. След като това стане, към нея се прибавят останалите продукти. Замесете меко тесто отначало с лъжица, след това с ръка. Тестото се оставя да втаса.
Поръсете плота за месене с брашно. Премесете тестото още веднъж. След това го разточете във формата на кръг. Нарежете го на триъгълници. Навийте ги във формата на малки кроасанчета. Подредете всички ги в намазнена тавичка. Намажете ги с разбития жълтък. Печете в загрята на 200-220 градуса фурна.
Четете повече рецепти в az-jenata.bg.
Как се справяте с непрекъснато нарастващите цени на храните?
Снимка: pixabay