Рецепта от тефтера на баба: Мекици без месене

Резултатът е неустоимо вкусен

13.02.2025 | 21:41 Редактор:
Спомен от детството.
Спомен от детството.

Ако обичате мекици, но не искате да прекарвате време в месене и замесване, тази рецепта за мекици без месене е точно за вас. Освен че е изключително лесна, тестото става меко и пухкаво, а резултатът е неустоимо вкусен.

Необходими продукти:

2 ч.ч. брашно
2 щипки сол
2 щипки захар
1 с.л. мая
Олио за пържене
Около 250 мл топла вода

Начин на приготвяне:

В голяма купа пресяваме брашното и добавяме маята, която е разтворена в малко топла вода, захарта и солта.

Постепенно добавяме около 250 мл топла вода и започваме да разбъркваме сместа с лъжица, докато се образува тесто. То не трябва да бъде твърдо и ще има леко лепкава консистенция.

Покриваме купата с фолио и оставяме тестото в хладилника за 6-7 часа. Това ще му помогне да се надигне и да стане пухкаво и въздушно.

След като тестото е изминало времето за втасване, взимаме с намазнена лъжица и оформяме малки топчета от тестото.

Загряваме олио в дълбок тиган и пържим мекиците на средна температура, като ги обръщаме внимателно, докато се зачервят и станат златисти от двете страни.

След като ги извадим от олиото, ги отцеждаме върху кухненска хартия, за да премахнем излишната мазнина.

Как се справяте с непрекъснато нарастващите цени на храните?

С много лишения - храня се по-рядко и с по-некачествена храна.
11%
Купувам само най-необходимото и пазарувам основно храни и продукти на промоция.
47%
Свивам разходите за развлечения, пътувания и дрехи, за да имам достатъчно пари за храна.
22%
Правя си седмичен/месечен бюджет за храна и не го надвишавам.
8%
Доходът ми е достатъчно добър, за да не се налага да се лишавам от качествена храна.
11%
Общо 2700 гласа

Снимка: Freepik


2
3 rate up comment rate down comment 0
Йол
преди 1 месец
Аз пък пробвах,мекици,с газирана вода.По турска рецепта.Стават,да си оближеш пръстите.Слагам и две с.л.кис.млеко. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Вай
преди 1 месец
Моята баба,нямаше хладилник,затова,оставяше тестото,да втаса,до огнището.И досега,аз практикувам тъй когато правя мекици!!! Сигнализирай за неуместен коментар