Пържените филийки са една от най-обичаните закуски в българската кухня. Това е простичка, но вкусна рецепта, което ни връща към детството и традициите на домашната храна. Със своята хрупкава коричка и мек център, тези филийки са любима закуска както за малки, така и за големи.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 4 филийки хляб (препоръчително стар, но не твърд хляб)
- 1 ч.л. захар (по желание)
- масло или олио за пържене
- ванилия (по желание)
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте яйцата, след което добавете прясното мляко. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките. Ако искате пържените филийки да имат малко сладък вкус, добавете 1 ч.л. захар. По желание, добавете малко ванилова есенция, за да придадете допълнителен аромат.
За да постигнете перфектната текстура, използвайте хляб, който е малко по-стар. Той ще попие яйчената смес по-добре и ще стане още по-вкусен при пържене. Потопете всяка филийка в яйчената смес, като я оставяте за кратко, за да не стане прекалено мека, но и не прекалено суха. Уверете се, че и двете страни на филийката са добре покрити с сместа.
Загрейте тиган с малко масло или олио на средна температура. Поставете филийките в тигана и ги пържете до златисто от двете страни. Обикновено това отнема около 2-3 минути на страна, но следете ги, за да не се препържат. Ако искате да постигнете по-хрупкава коричка, добавете малко повече мазнина в тигана.
След като пържените филийки са готови, ги сложете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Снимка: Freepik