Трифон Зарезан ще бъде отбелязан по стар стил на 1 февруари. Известен е като празник на лозари, винари и кръчмари. На този ден се подрязват лозята, за да е плодородна годината.
Още в ранно утро домакинята приготвя пълнена кокошка и домашна питка за здраве, късмет и берекет. След омесването на домашния хляб тя не бива да мие ръцете си, защото според поверието така ще отмие късмета на дома и годината няма да е богата.
На 1 февруари обичаят повелява да се зарежат лозята, за да бъде годината богата. Според народните поверия лозята се зарязват, а след това се поливат с вино, за да бъдат много плодородни. Това е един специален ритуал, на който се избира и цар на лозята, който бива закичен с венец от лозови пръчки.
Корените на празника са в далечното минало на древна Гърция и прочутите Дионисиеви тържества
Съществува старо поверие, което гласи, че колкото повече руйно вино се изпие на празника, толкова повече реколта ще има през годината.
В някои региони има поверие, че не бива да се допускат жени по време на обичая с подрязването, защото можело да отнеме от късмета.
Друго известно поверие гласи, че ако на този ден даваш пари – така щедро ще ти върви през цялата година. Както и ако вземеш пари на Трифон Зарезан – през цялата година ще получаваш.
Ако вали дъжд на 1 февруари, то и пролетта ще е дъждовна. Ако превали сняг, лятото ще е хубаво и с дъждове, за да не съхне реколтата.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: БГНЕС
преди 2 седмици
преди 2 седмици