Периодичното гладуване придоби популярност през последните години, тъй като проучванията показват, че то носи редица ползи за здравето - предотвратяване на диабет тип 2, загуба на тегло, укрепване на сърцето и по-нисък риск от болестта на Алцхаймер.
Проучване в списание "Nature Medicine" показва, че ранният модел на периодично хранене е особено полезен за здравето. При този режим човек се храни между 10:00 и 17:00 ч., а през останалото време не яде. Резултатите сочат, че този подход подобрява регулирането на кръвната захар и намалява подкожните мазнини в областта на корема.
Проучването включва близо 200 участници на възраст между 30 и 60 години с индекс на телесна маса над 32. В анализа са изследвани ефектите от различни модели на ограничено във времето хранене. Участниците са разделени в четири групи: ранно гладуване, късно гладуване, самостоятелно избрано гладуване и обичайно лечение. Всички са получили обучение за хранителния режим при Средиземноморската диета и здравословен начин на живот.
Режимът води до загуба на тегло
Резултатите показват, че всички модели на интервално хранене водят до загуба на тегло от 3-4 кг, независимо от времето на хранителния прозорец. Това подчертава ефективността на ограниченото във времето хранене като гъвкав и лесен метод за управление на теглото.
При хората, които са гладували в ранния диапазон, е имало по-голяма загуба на подкожни мазнини в коремната област, както и значително подобрение на нивата на глюкозата.
По-голямото намаляване на подкожните мазнини в коремната област, установено при ранното гладуване, подчертава че има значение по кое време от деня се храним. Това е така заради циркадните ритми на организма. Следователно, ранното хранене може да бъде особено полезно за намаляване на рисковете, свързани със затлъстяването.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay