Мазнините са важни за здравето, метаболизма и усвояването на витамини. Избягването им при диети или вегетарианско хранене може да навреди. Ето най-добрите източници на полезни мазнини.
Семена от чиа
Семената от чиа са много богати на полезни мазнини и мастни киселини. В тях се съдържа алфа-линоленова мастна киселина, която е от огромно значение за функцията на нервната, сърдечносъдовата, имунната системи. Мастните киселини подхранват кожата, косата и ноктите в дълбочина. Освен това са важен фактор за балансирането на холестерола и правилното делене на клетките.
Ленено семе
Лененото семе също съдържа алфа-линоленова киселина заедно с букет от мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, от които тялото ви има нужда.
Кокосово масло
Кокосовото масло е прекрасна суперхрана, която да включите всеки ден в менюто си. Богато на полезни мастни киселини, кокосовото масло е чудесно средство да контролирате холестерола, да стимулирате регенерацията на клетките, да намалите възпаленията в тъканите.
Ядки
Ядките са един от най-пълноценните източници на полезни растителни мазнини и мастни киселини. Всички ядки съдържат едновременно ненаситени и наситени мазнини. Това ги прави калорични и е препоръчително да се внимава с тях. Но този факт не означава, че трябва да ги избягвате. Важно е само да сте бдителни и внимателни с количеството консумирани ядки. Имайте предвид, че най-богати на наситени мазнини са бразилският орех, макадамията, кашуто. По-бедни на наситени мазнини са бадемите, лешниците, фъстъците. За "най-диетични" се считат шамфъстъците, тъй като са по-бедни на мазнини от останалите видове ядки.
Конопено семе
Подобно на лененото семе и семената от чиа, конопеното семе е превъзходен източник на ценни мастни киселини. Богато е и на изобилие от фибри, имащи фантастично въздействие върху здравословното състояние на храносмилателния тракт и имунната система.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: Freepik