Каква храна приемаме е от голямо значение за нивата на лошия холестерол в организма. Различават се липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL).
Важно е да се поддържа баланс между LDL ("лошия холестерол") и HDL ("добрия холестерол"). Повишеното ниво на LDL може да доведе до атеросклероза, а достатъчно високото ниво на HDL поддържа кръвоносните съдове здрави. Контролирането на нивата на холестерола може да се осъществи чрез здравословен начин на живот.
Доматите влизат в борбата с "лошия холестерол"
Според д-р Рандж Кингс доматеният сок е богат на ликопен - веществото, което придава червения цвят на доматите и ефективно се бори с LDL.
Проучване, проведено от японски учени, установява, че пиенето на 200 милилитра доматен сок всеки ден намалява "лошия холестерол".
При друг експеримент, проведен в Перу, учените установяват, че участниците, които консумират доматен сок със зехтин, имат по-ниски нива на холестерола в сравнение с тези, които не го пият.
Освен това хората с висок холестерол трябва да увеличат приема на фибри и пълнозърнести храни, за да укрепят червата.
Овесът съдържа разтворими фибри, наречени бета-глюкан, и може да понижи нивата на холестерола, пише БГНЕС.
HDL извличат холестерола от кръвоносните съдове и го доставят до черния дроб, където той се разгражда и извежда от организма, като по този начин предотвратяват риска от инфаркт и инсулт.
Снимка: pixabay