Търсите лесна и ароматна рецепта за домашен кекс? Този класически десерт с ябълки ще изпълни дома ви с уют и ще се превърне в любимо лакомство за цялото семейство.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1 чаена чаша захар
- 300 г брашно
- 15 г бакпулвер
- 125 мл олио
- 3 едри ябълки
- 1/2 супена лъжица канела
- 1 пакетче ванилия
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава и светла. Добавете олиото и разбъркайте добре. В отделна купа смесете брашното с бакпулвера, канелата и ванилията. Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде.
Към яйчената смес добавете 1/3 от брашнената смес и разбъркайте леко. Прибавете половината от настърганите ябълки и отново разбъркайте. Повторете същото с още 1/3 от брашното и останалите ябълки. Накрая добавете последната част от брашното и разбъркайте внимателно, за да не спадне сместа.
Изсипете готовата смес в намазнена форма за кекс. Печете в предварително загрята фурна на 170°C на средна скара за около 30-35 минути. Проверете готовността с клечка за зъби – ако излезе суха, кексът е готов.
След изпичане оставете кексът да изстине и го поръсете с пудра захар преди сервиране.
Снимка: Freepik
преди 2 месеца
преди 2 месеца