Рецепта от тефтера на баба: Ябълков кекс

Сочен, ароматен и винаги успешен избор за десерт

17.01.2025 | 20:20 Редактор:
Пухкав кекс, който носи уют и топлина.
Пухкав кекс, който носи уют и топлина.

Търсите лесна и ароматна рецепта за домашен кекс? Този класически десерт с ябълки ще изпълни дома ви с уют и ще се превърне в любимо лакомство за цялото семейство.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 300 г брашно
  • 15 г бакпулвер
  • 125 мл олио
  • 3 едри ябълки
  • 1/2 супена лъжица канела
  • 1 пакетче ванилия
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава и светла. Добавете олиото и разбъркайте добре. В отделна купа смесете брашното с бакпулвера, канелата и ванилията. Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде.

Към яйчената смес добавете 1/3 от брашнената смес и разбъркайте леко. Прибавете половината от настърганите ябълки и отново разбъркайте. Повторете същото с още 1/3 от брашното и останалите ябълки. Накрая добавете последната част от брашното и разбъркайте внимателно, за да не спадне сместа.

Изсипете готовата смес в намазнена форма за кекс. Печете в предварително загрята фурна на 170°C на средна скара за около 30-35 минути. Проверете готовността с клечка за зъби – ако излезе суха, кексът е готов.

След изпичане оставете кексът да изстине и го поръсете с пудра захар преди сервиране.

Снимка: Freepik


2
0 rate up comment rate down comment 0
Габи
преди 2 месеца
Правя този кекс много одавна, но включвам и кисело мляко. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Димитрова Цецка
преди 2 месеца
Кексът е с перфектен вкус-бръз, ! Сигнализирай за неуместен коментар