Януари продължава с празненства, свързани с имени дни. В първия месец на новата година повод да почерпят имат и празнуващите на Антоновден (17 януари) и Атанасовден (18 януари).
Както за всеки празник, така и за тези два, има ястия, които ще приготвим специално.
Според народните вярвания на Антоновден и Атанасовден не се готви боб, леща, царевица, тъй като се вярва, че така се привличат болестите.
На Антоновден не се готви свинско. Ястия с този вид месо може да приготвите за трапезата на 18 януари. Важно е за двата дни да има питка, мед, баница, вино, ястия с кокошка или пиле.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: Pexels
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: