Какво да сложим на трапезата на Антоновден и Атанасовден

Важно е да има питка

16.01.2025 | 09:30 Редактор:
На трапезата се слага кокошка или пиле.
На трапезата се слага кокошка или пиле.

Януари продължава с празненства, свързани с имени дни. В първия месец на новата година повод да почерпят имат и празнуващите на Антоновден (17 януари) и Атанасовден (18 януари).

Както за всеки празник, така и за тези два, има ястия, които ще приготвим специално.

Според народните вярвания на Антоновден и Атанасовден не се готви боб, леща, царевица, тъй като се вярва, че така се привличат болестите.

На Антоновден не се готви свинско. Ястия с този вид месо може да приготвите за трапезата на 18 януари. Важно е за двата дни да има питка, мед, баница, вино, ястия с кокошка или пиле.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels