Рецепта от тефтера на баба: Класическа мусака

Едно от най-обичаните ястия

15.01.2025 | 15:04 Редактор:
Класическа рецепта за класическо ястие.
Класическа рецепта за класическо ястие.

Мусаката е едно от най-обичаните ястия в България и на Балканите, като се приготвя в различни варианти. 

Необходими продукти:

  • Кайма – 500-700 г
  • Картофи – 1,5 кг
  • Лук – 100 г
  • Моркови – 50 г
  • Червени чушки – 70 г
  • Домати (консерва, на кубчета) – 3 с.л.
  • Пресен магданоз – 4-5 стръка
  • Олио –  3 с.л.
  • Червен пипер – 2 с.л.
  • Черен пипер
  • Сол

За заливката:

  • Кисело мляко – 400 г
  • Яйца – 2 бр.
  • Брашно – 2 с.л.
  • Сол

Начин на приготвяне:

Нарежете лука, чушката и моркова на ситно и ги запържете с олиото и каймата в тиган. Бъркайте, докато каймата се раздроби на трохи, след което добавете червен, черен пипер и сол.

Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги сложете в тава. Добавете каймата и разбъркайте добре. Залейте с гореща вода, колкото да покрие картофите.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато картофите омекнат. След това добавете нарязаните домати и магданоз и гответе още 10 минути.

За заливката разбийте яйцата с млякото и брашното, добавете щипка сол и полейте мусаката. Включете фурната на горен реотан, докато заливката се запече.

Снимка: Freepik