Мусаката е едно от най-обичаните ястия в България и на Балканите, като се приготвя в различни варианти.
Необходими продукти:
- Кайма – 500-700 г
- Картофи – 1,5 кг
- Лук – 100 г
- Моркови – 50 г
- Червени чушки – 70 г
- Домати (консерва, на кубчета) – 3 с.л.
- Пресен магданоз – 4-5 стръка
- Олио – 3 с.л.
- Червен пипер – 2 с.л.
- Черен пипер
- Сол
За заливката:
- Кисело мляко – 400 г
- Яйца – 2 бр.
- Брашно – 2 с.л.
- Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете лука, чушката и моркова на ситно и ги запържете с олиото и каймата в тиган. Бъркайте, докато каймата се раздроби на трохи, след което добавете червен, черен пипер и сол.
Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги сложете в тава. Добавете каймата и разбъркайте добре. Залейте с гореща вода, колкото да покрие картофите.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато картофите омекнат. След това добавете нарязаните домати и магданоз и гответе още 10 минути.
За заливката разбийте яйцата с млякото и брашното, добавете щипка сол и полейте мусаката. Включете фурната на горен реотан, докато заливката се запече.
Снимка: Freepik