Всички зеленчуци носят различни ползи за здравето. Що се отнася до имунната подкрепа, червените чушки печелят първо място.
Червените чушки са пълни с имуноподдържащи хранителни вещества, особено витамини С и А. Витамин С поддържа активността на неутрофилите – вид бели кръвни клетки, които помагат на тялото да се бори с патогени.
Що се отнася до витамин А, червените чушки са богати на бета-каротин, предшественик на витамин А. С други думи, бета-каротинът се превръща във витамин А в тялото. Витамин А участва във функцията на Т-клетките и В-клетките, които са важни компоненти на имунната система.
Той също така помага за производството на антитела и отговора на имунните клетки, като гарантира, че тялото ви може ефективно да се бори с микробите.
Червените чушки също предлагат витамин Е, фолиева киселина и малки количества цинк и селен. Витамин Е е антиоксидант, който работи с витамин С. Заедно те защитават клетъчните мембрани, като по този начин поддържат имунните клетки.
Те съдържат и фибри – хранително вещество, което поддържа червата ви и чревните бактерии в перфектна форма. Това допълнително допринася за имунната функция, тъй като здравите черва са необходими за оптимален имунен отговор.
Четете повече в tialoto.bg.
Снимка: Pexels