Периодичното гладуване - фастинг, набира все по-голяма популярност. Включва редуване на периоди на хранене и гладуване, като най-често срещаните методи са 16/8 (16 часа гладуване и 8 часа хранене) и 5:2 (нормално хранене 5 дни в седмицата и ограничен калориен прием през останалите 2 дни).
Една от основните причини хората да избират фастинга е управлението на теглото. По време на гладуване организмът изчерпва запасите от гликоген и започва да изгаря мазнини за енергия, което може да доведе до загуба на тегло. Фастингът може да подобри инсулиновата чувствителност, което е от съществено значение за предотвратяване на диабет тип 2.
Изследвания показват, че фастингът може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания, като понижава нивата на "лошия" LDL холестерол, триглицеридите и кръвното налягане. Някои проучвания сочат, че фастингът може да намали маркерите на възпаление в организма, което допринася за общото здраве.
Фастингът дори може да удължи продължителността на живота. Въпреки че са необходими допълнителни проучвания, тези данни предполагат, че периодичното гладуване може да има анти-ейдж ефекти.
Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels