Всеки има различно предпочитание за диетата си. През последните години набира популярност месоядната диета, която включва предимно продукти от животински произход и изключва повечето или всички растителни храни. Тя обаче може да повиши нивото на LDL или "лошия" холестерол.
Това е така, защото храните, получени от животни, включително червеното месо, маслото и сиренето, са с високо съдържание на наситени мазнини. Доказано е, че наситените мазнини повишават лошия холестерол, който може да се натрупва в кръвоносните съдове, като ги стеснява. Това стесняване може да ограничи притока на кръв към сърцето и други органи, което повишава риска от инфаркт или инсулт.
Предотвратяването е възможно чрез здравословен начин на живот: балансирана диета, редовна физическа активност, отказ от тютюнопушене и алкохол, управление на стреса и редовен медицински контрол за откриване и контрол на рисковите фактори. Ранната диагностика и лечение на хипертония и диабет също играят ключова роля в намаляването на риска.
Проучване, проведено през 2021 г., изследва социалните медии и събира данни от хора, които спазват месоядната диета в продължение на 14 месеца. 67% от участниците са били мъже, а средната възраст е 44 години.
Независимо от опасенията на изследователите за недостиг на хранителни вещества и сърдечносъдови рискове, участниците са съобщили за минимални отрицателни ефекти. 95% от хората са били доволни от диетата.
В друго изследване обаче хората са съобщили, че месоядната диета води до някои нежелани стомашно-чревни ефекти като диария и запек. Въпреки това, повечето участници са показали подобрения в алергиите, кожните проблеми и здравето на храносмилателния тракт, което вероятно се дължи на елиминирането на възпалителни или алергизиращи храни.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels