Баницата с праз и сирене е еднo от най-любимите български традиционни ястия, която съчетава хрупкавостта на корите с ароматната и вкусна плънка. Лесна за приготвяне и изключително вкусна, тази баница е перфектен избор за всякакъв повод – от семейни събирания до празнични трапези.
Необходими продукти:
- 500 г кори за баница
- 300 г сирене
- 2 яйца
- 1 връзка праз лук
- 1/2 чаша олио или разтопено масло
- 1/2 чаша кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- Сол на вкус
- 1 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете праза на тънки кръгчета. Загрейте малко олио в тиган и задушете праза за около 5-7 минути, докато омекне и стане прозрачен. Оставете го да се охлади. В голяма купа смесете сиренето, яйцата, киселото мляко (с добавена сода бикарбонат), черния пипер и чубрицата. Добавете охладения праз и добре разбъркайте.
Вземете една кора за баница и я намажете с малко олио или разтопено масло. Поставете следваща кора върху първата и отново намажете с мазнината. Повторете процеса с още 3-4 кори, докато получите слой от 4-5 кори. Разпределете част от плънката върху подготвените кори и ги навийте на руло. Повторете същото с останалата част от корите и плънката.
Намажете тава с малко мазнина и поставете рулата от баница в нея. Можете да ги подредите спираловидно или да ги поставите една до друга. Намажете баницата с малко олио или разтопено масло отгоре и я поставете в предварително загрята фурна на 180°C. Печете около 40-45 минути или до златисто кафяво.
Снимка: Freepik