Домашна питка за Бабинден (РЕЦЕПТА)

Отбелязваме красив празник

07.01.2025 | 19:42 Редактор:
Питката се меси няколко пъти.
Питката се меси няколко пъти.

На Бабинден отдаваме почит на акушерките и гинеколозите - тези, които осигуряват лекото и успешно протичане на раждането. Според стара българска традиция, на 8 януари се празнува и денят на бабите. По този повод се приготвя домашна питка, с която отбелязваме празника.

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 кубче мая (може да заместите с 1 пакетче суха мая)
  • 1 щипка захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • 1 малко пакетче разтопено масло
  • жълтък за намазване
  • по желание сирене или семена

Начин на приготвяне

Пресявате брашното и в средата правите кладенче. Междувременно разтваряте маята в 100 мл хладко мляко и щипка захар, може да се добави 1 супена лъжица брашно, за да стане каша. Когато маята шупне, се слага в кладенчето. Прибавя се едно разбито яйце и солта. Размесвате добре. Добавя се още прясно мляко (300 мл) и олиото. Размесва се пак и се оставя да втаса. 

След това се размесва отново, като се маже с разтопеното масло. Отново се разточва и пак се маже и така няколко пъти, докато не свърши маслото. Разточва се и се оформя питката.

За плетеница трябва да се разточи и разреже на осем парчета. Всяко парче се реже на три и се плете плитка. Осемте плитки се подреждат в кръгла тавичка, предварително намазана с олио. Питката се намазва с жълтък и се посипва със семена по избор.

Четете повече рецепти в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay