Традиционни турски лучени сарми с кайма и ориз (РЕЦЕПТА)

Автентична рецепта за ароматно ястие, което ще впечатли всички

31.12.2024 | 10:05 Редактор:
Перфектното ястие за специални поводи и уютни вечери.
Перфектното ястие за специални поводи и уютни вечери.

Лучените сарми са традиционно турско ястие, което съчетава богатия вкус на лук и ароматната плънка от кайма и ориз. Това ястие е не само вкусно, но и визуално впечатляващо, като съчетава мекия, сладък вкус на сварения лук с пикантната и сочна плънка.

Необходими продукти:

  • 4 големи глави лук
  • 200 г кайма
  • 1 чаша ориз
  • 1 малка глава лук (за плънката)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. зехтин (или олио)
  • 1 ч.ч. доматен сок или настъргани домати
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко (по желание, за по-кремообразна текстура)
  • 1 ч.ч. вода (за варене)

Начин на приготвяне:

Обелете главите лук и ги сварете в кипяща вода за около 10-15 минути, докато омекнат, но не се разпаднат. След това ги извадете и оставете да се охладят. Когато лукът е достатъчно хладен, внимателно извадете вътрешността на всяка глава лук, като оставите външните слоеве цели. Това ще бъде "кошничката" за плънката.

Нарежете малката глава лук и чесъна на ситно и ги запържете в 1 с.л. зехтин до златисто. Добавете каймата и я запържете, докато стане златиста и се раздроби. Прибавете ориза и разбъркайте добре. След това добавете червения пипер, черния пипер, кимиона, солта и захарта. Разбъркайте всичко добре. Добавете малко вода (около 1/2 ч.ч.), покрийте и оставете да се готви за около 5-7 минути, докато оризът поеме течността и омекне. Накрая добавете доматения сок и още малко сол, ако е необходимо. Оставете плънката да се охлади леко.

Вземете охладените глави лук и внимателно ги напълнете с плънката. Притискайте леко, за да се запълнят добре. Завийте луковите "кошнички" като сарми. Подредете сармите в дълбока тенджера. Между тях може да сложите дафинови листа за аромат. Залейте с вода (или бульон) и добавете останалия зехтин. Покрийте с капак и оставете да се варят на среден огън за около 40-50 минути, докато лукът и оризът са добре сварени. Поднесете горещи, като може да добавите малко кисело мляко или гарнитура по желание.

Снимка: Pexels