Мекиците са класическа закуска, която събужда спомени за уютни сутрини и домашен комфорт. С пухкава текстура и златиста коричка, те са идеалният избор за всяко семейно събиране или просто за специално начало на деня. Следвайте тази лесна рецепта, за да приготвите перфектните мекици у дома.
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 250 мл хладка вода
- 1/2 кубче прясна мая (или 1 пакетче суха мая)
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. олио (или разтопено масло)
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
В купа разтворете маята в хладката вода, добавете захарта и оставете сместа да шупне за около 10 минути.
В голяма купа смесете брашното и солта, направете кладенче в средата и изсипете шупналата мая и олиото. Замесете меко тесто, което не лепне по ръцете, като при нужда добавете още малко брашно.
Покрийте тестото с кърпа или стреч фолио и го оставете да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
Разделете втасалото тесто на малки топчета, намажете ръцете си с олио, за да не лепне, и разтеглете всяко топче в тънка кръгла или овална форма.
Загрейте обилно количество олио в дълбок тиган и пържете мекиците на средно силен огън, докато станат златисти от двете страни.
Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, и сервирайте топли със сирене, мед, конфитюр или пудра захар.
Снимка: Freepik