Този вкусен шоколадов кекс е перфектен за всеки повод, като комбинира ароматно тесто с парченца шоколад, които се разтапят при печене, създавайки неустоим вкус. Лесен за приготвяне и с минимални съставки, този десерт ще зарадва всички любители на шоколадовите изкушения.
Необходими продукти:
- 200 г брашно
- 50 г какао на прах
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 щипка сол
- 150 г захар
- 2 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 100 мл олио или разтопено масло
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 100 г шоколад (нарязан на малки парченца или шоколадов чипс)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C. Намажете форма за кекс с масло и я поръсете леко с брашно или сложете хартия за печене. В голяма купа пресейте брашното, какаото, бакпулвера и содата. Добавете захарта и солта, след което разбъркайте добре. В друга купа разбийте яйцата. Добавете прясното мляко, олиото и ваниловия екстракт. Разбъркайте до хомогенна смес.
Постепенно добавете мократа смес към сухата, като разбърквате внимателно с шпатула или миксер на ниска скорост, докато получите гладко тесто. Накрая добавете нарязания шоколад и разбъркайте леко.
Изсипете тестото във формата за кекс и загладете повърхността. Печете в предварително загрятата фурна за 35-40 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе чиста.
Оставете кекса да изстине във формата за 10-15 минути, след което го извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка. По желание може да поръсите с пудра захар или да залеете с разтопен шоколад.
Снимка: Freepik