Традиционно на трапезата на Бъдни вечер присъстват лозови или зелеви сарми, или и двата вида. Важното е да бъдат постни.
Ето една рецепта за много лесни и вкусни лозови сарми по стара рецепта.
Необходими продукти:
25 бр. лозови лист (по-малките са за покриване на дъното на тенджерата)
1 ч. чаша ориз
250 гр гъби печурка
1 стрък праз
1 морков
олио, сол, черен пипер, сушен джоджен
Начин на приготвяне:
Първо сварете гъбите в съд с вода, колкото да ги покрие. Нарежете ги на дребно, както и бялата част на праза. В тиган загрейте олиото и добавете нарязаните гъби и праз. След 2-3 минути добавете измития ориз и подправките. Сипете половин чаша от водата, в която се вариха гъбите.
Когато водата се абсорбира от ориза, изключете котлона. Когато сместа изстине, завийте по една чаена лъжичка в листо.
На дъното на тенджера поставете по-дребните листа. Подредете сармите и ги затиснете с чиния. Изсипете останалата вода от варенето на гъбите и долейте колкото да покрие сармите. Включете котлона, след завиране, намалете на средна температура. След около 30 минути постните сарми трябва да са готови.
Снимка: pixabay