Рецепта от тефтера на баба: Постни сарми с гъби и праз за Бъдни вечер

Лозовите сарми са сред традиционните ястия за празника

24.12.2024 | 08:20 Редактор:
Лесни и вкуси лозови сарми.
Лесни и вкуси лозови сарми.

Традиционно на трапезата на Бъдни вечер присъстват лозови или зелеви сарми, или и двата вида. Важното е да бъдат постни.

Ето една рецепта за много лесни и вкусни лозови сарми по стара рецепта.

Необходими продукти: 

25 бр. лозови лист (по-малките са за покриване на дъното на тенджерата)

1 ч. чаша ориз

250 гр гъби печурка

1 стрък праз

1 морков

олио, сол, черен пипер, сушен джоджен

Начин на приготвяне:

Първо сварете гъбите в съд с вода, колкото да ги покрие. Нарежете ги на дребно, както и бялата част на праза. В тиган загрейте олиото и добавете нарязаните гъби и праз. След 2-3 минути добавете измития ориз и подправките. Сипете половин чаша от водата, в която се вариха гъбите.

Когато водата се абсорбира от ориза, изключете котлона. Когато сместа изстине, завийте по една чаена лъжичка в листо.

 

На дъното на тенджера поставете по-дребните листа. Подредете сармите и ги затиснете с чиния. Изсипете останалата вода от варенето на гъбите и долейте колкото да покрие сармите. Включете котлона, след завиране, намалете на средна температура. След около 30 минути постните сарми трябва да са готови.

Снимка: pixabay